Förskola med sedumtak

Förskola Skårs Allé, Göteborgs stad, Örgryte-Härlanda förvaltning

I den parkliknande miljön på Skårs allé i Göteborg uppförs en lite annorlunda förskola. För att denna modulbyggda lokal ska passa in i den miljön på bästa sätt har PCS Modulsystem på eget bevåg valt att satsa på sedumtak. Förskolan har två avdelningar samt serveringskö och personalutrymmen. Total yta i ettplan 260 kvm. För att smälta in i den parkliknande miljön är byggnaden målad röd med vita knutar och försedd med sedumtak, som både är vackert, driftsäkert och ger lokal klimatkompensation.

– Beställarens önskemål var främst att skapa ett falurött gårdshus med vita knutar. Det vi la till var sedumtak, kanske främst för att detta tjockbladiga gräs binder koldioxid. På så sätt bidrar förskolan med en viss klimatkompensation säger Gert Hedström, projektledare på PCS.

Sedumgräset börjar växa när yttertemperaturen blir över tio grader. Sedan växlar det utseende med årstiden.

– Sedum är ett levande naturmaterial som därför går från grönt till rött och till brunt efter årstiden innan vinterns vita täcker det. Det är tåligt, binder vätska och praktiskt för att det är underhållsfritt. Sedan är det väldigt snyggt i rätt miljö. Här tyckte vi att det bidrar positivt till att få förskolebyggnaden att passa in på bästa sätt i den gröna miljön, säger Gert.

Förskolan stod färdig för personal och barn att flytta in i mitten av maj 2013 och rymmer två avdelningar.

Dela

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!