”Världens bästa produkt”
Därför byggdes hotellet i Sveriges nya stora mötesarena med modulsystem
– Om vi är nöjda med nya hotellet i projekt XPO? Absolut! Vi för redan diskussioner om framtida projekt här i Arlandastad, med fabriksfärdiga moduler från samma leverantör.
Det säger Jakob Ahlqvist, projektledare inom fastighetsutveckling på Explore Arlandastad AB, med ansvar att realisera idéer till färdiga fastigheter och utvecklad infrastruktur i de bolag som äger och driver hela centrala Arlandastad.
Enorma möjligheter
– Möjligheterna med att bygga hus genom att skapa helt färdiga moduler i fabrik är enorma. För hotell, studentboende, bostadshus och andra boenden. De är helt självbärande och du kan stapla dem i princip hur du vill och hur högt som helst, säger Jakob och förtydligar:
– Det självklara är att du sparar in i byggtid men det finns många fler vinstmöjligheter. Genom att en aktör bygger allt i en fabrik kan du kapa bort många mellanhänder som annars fördyrar traditionella byggprojekt. Dessutom kapar du tid för alla provisoriska etableringar med el, vatten, bygghissar, manskapsbodar mm.
Sökte svensk leverantör av modulsystem
Jakob berättar att idén med att skapa en ny hotellbyggnad här i Arlandastad funnits i olika former och av olika aktörer, och att de blev mycket nöjda att hitta en svensk leverantör som kunde bygga modulsystem. Men låt oss ta det hela från början, och titta på projektet utifrån ett större perspektiv.
Unibail Rodamco ville sälja sin fastighet här i Arlandastad. Arlandastad Group, som står bakom Explore Arlandastad, hade under flera år sett det strategiska värdet med hela området, beläget vid Arlanda, mittemellan Stockholm och Uppsala. Markinnehavet har byggts upp av bolaget under flera år.
– Kompetensen i våra bolag ligger dock inte i att driva köpcentrum. När butikerna här i Arlandastad flyttade till det nya köpcentret i Märsta, blev de tomställda fastigheterna här plötsligt attraktiva för oss. Vi såg nya möjligheter och förvärvade fastigheten för att kunna skapa något helt nytt, berättar Jakob.
Visionen är en stor mötesplats
– Vår vision med hela området är att skapa en mötesplats. Möten för alla tänkbara saker. För mässor, event, utbildningar, konferenser mm. Läget här är mycket strategiskt. Men för att förverkliga den för hela markinnehavet måste många pusselbitar falla på plats. Tillgängligheten är en viktig sådan, säger Jakob och fortsätter:
– Här finns flyget. E4:an går rakt igenom de olika stadsdelarna. Så vi har skapat stora parkeringsytor. Men samtidigt måste man kunna komma hit med andra kommunikationer. Vi arbetar t ex för att skapa dubbelspår och få en pendelstation här i Arlandastad. En fantastisk idé skulle vara att förlänga Roslagsbanan hit mm.
– Allt detta kan bara skapas genom samarbeten mellan olika parter. Med kommuner, myndigheter, privata företag, hotellägare mm, förklarar Jakob.
Specialiserat bolag för mötesarenan
För att arbeta med hela området som en mötesarena skapades bolaget Scandinavian XPO AB, med kompetenser som är specialiserade på möten och event.
– Idén bygger på möten mellan människor i alla slags former. Med fastigheter som är flexibla och kan svara upp till allehanda behov. Oavsett om det är för 4, 40, 400 eller 4.000 personer, förklarar Jakob.
I omvandlingen av gamla köpcentret till mötesarena har en ny stor hall 1 byggts samt hall 2 som är en mindre för konferenser. Hall 3 är befintlig lokal, f.d. ICA, som passade utmärkt att bygga om till mäss- och eventhall.
– Just nu är det av självklara skäl lågt tryck. Därför har XPO AB tillsammans med Klövern i hall 1 skapat en mängd padelbanor och hall 3 hyrs ut som en stor filmstudio. När pandemin släpper kommer möteskonceptet kunna utvecklas, säger Jakob.
Helheten samlas i nytt bolagsnamn
I hela markområdet finns fyra detaljplaneområden, där mötesarenan bara är en av många visioner. Visionerna är stora för hela området, och nu planeras för nya möjligheter med nya namnet Arlandastad Group AB, som kommer stå bakom hela verksamheten här och även på fler ställen i landet.
– Arlandastad är vårt nuvarande huvudområde, men bolaget vill utveckla sitt koncept för etableringar på fler platser, säger Jakob.
Samarbete med Quality
I hela detta visionsarbete kan man se hotellbyggnationen som en liten men viktig pusselbit. Där ett samarbete med Nordic Choice Hotels etablerades i projektets inledning och på så sätt blev hotellkedjan Quality Hotels med i planeringen av den nya hotellbyggnaden, som en utökning av befintliga hotellet.
– Quality har tillfört mycket i projektet och har bidragit till att hotellet har blivit så bra som det har blivit. Luftig och nordisk interiör, fler mötesytor, lounger för samvaro mm, berättar Jakob.
–Samtidigt är det också det vi tror på. Vi själva är inte experter på event eller hotell. Vi är fastighetsutvecklare. Vi etablerar samarbeten som gör att det här området blir dynamiskt och kan utvecklas utefter en grundläggande vision.
Knyter ihop gammalt med nytt
Frågan är då, varför modulbyggnation och varför på det sätt som gjordes med en tillbyggnad till befintligt hotell?
– Vi ville hålla hela byggprojektet på en rimlig nivå och som i hela vårt utvecklingsarbete nyttja det som är bra i de fastigheter vi har och anpassa dem till det nya. Vi tog därför kontakt med Wester+Elsner arkitekter, som är duktiga på att knyta ihop gammalt och nytt och hitta nya former, säger Jakob.
– Uppdraget till dem vara att skapa ett utseende som är lite utstickande, en huskropp som blir det nya blickfånget, något nytt och lite roligt. Jag tycker resultatet lever upp till det på ett bra sätt.
– Att vi sedan valde att bygga med moduler kändes självklart för oss. Vi kan effektivisera byggnationer på ett mycket bra sätt och också kapa byggtiden.
Innovativ modulpartner
I projektet har Explore Arlandastad valt att samarbeta med Part Group i vars koncern modultillverkaren Isolamin och även PCS Modulsystem ingår.
– De är oerhört innovativa och utvecklade ett nytt sätt att bygga rummen färdiga på fabrik för denna byggnation. Svagheten är att det är nytt och oprövat för alla parter att allt levereras färdigbyggt från fabriker i moduler. Vi har alla involverade lärt oss massor under byggnationen. Mycket är redan superbra, men vi tar med oss alla lärdomar som dyker upp efter vägen och fortsätter utvecklingen inför kommande projekt, säger Jakob.
Vilken är då den absolut viktigaste lärdomen av hotellbyggnationen?
– Att inte ha så många olika leverantörer. I detta fall skulle vi ha låtit PartGroup ta ett större helhetsansvar för hela lösningen. Det är främst i övergången mellan olika leverantörer och i olika överlämningar som det uppstår detaljproblem. Det optimala vore om en och samma leverantör ansvarade för allt – gärna också inredningen. Då skulle allt kunna bli inflyttningsklart ännu snabbare efter själva montaget.
Jakob har lång erfarenhet av alla tänkbara byggnationer och anpassningar av fastigheter. Därför har kanske hans summering av systemet med att bygga med fabriksfärdiga moduler en extra tyngd:
– Det kommer bli världens bästa produkt!