Isolamin i Överkalix är systerföretag till PCS Modulsystem i koncernen Part Group. Se här timelapse-film och läs reportage från produktionen av de hotellmoduler som PCS ansvarar för att montera vid den hotellbyggnation som pågår under 2020 i Projekt XPO i Arlandastad.

Hotellrum produceras på fabrik

Effektiv byggnation när rum efter rum byggs i färdiga moduler 

Ett paket kommer lastat med…? Ja, faktiskt ett helt komplett hotellrum. Med badrum, rördragning och allt. Bara att klicka i och börja använda. Hur kan det vara möjligt? För att finna svaret får man bege sig ända upp till Överkalix och Isolamins fabrik.

– Just dessa hotellmoduler är resultatet av vår senaste utveckling och därför något helt nytt även för oss. Men det fungerar utmärkt. Vi tillverkar tre helt färdiga hotellrum om dagen och kan leverera de kompletta hotellmodulerna till montaget i Arlandastad, säger Magnus Hansson, operativt ansvarig platschef på Isolamin.

Högre byggkvalitet

Det är en fascinerande syn. I ena produktionslinan monteras ett helt komplett badrum, med kakel, dusch, toastol och allt. Det färdiga badrummet lyfts sedan över till helheten, modulen i produktionslina två som är hela hotellrummet. Effektivt och snabbt byggs resten av rummet färdigt till en leveransklar modul.

– Vi tror stenhårt på det här. Att bygga allt industriellt i fabrik. Där vi kan ha egenkontroller på varje steg. Korrekt byggande på millimetern. Allt byggs dessutom inomhus. Miljövänligt, allt spill sorteras på en plats. Vi tror stenhårt på att resultatet är högre byggkvalitet, säger Magnus.

Sandwichteknik i grunden

Vi ber Magnus att backa historien lite för att se hur Isolamin kunde hamna i positionen att kunna tillverka de här unika hotellmodulerna.

– Isolamin har historiskt sett gjort sandwichpaneler i över 45 år. Byggt samman tunnplåt, stenull och tunnplåt till sandwichelement. Helt förträffliga byggelement, där kunderna från början fanns på marina sidan. All inredning i båtar och oljeriggar kan byggas upp med dessa sandwichelement. Numer har vi även bygg- och industrikunder på land över hela världen. De har utmärkt ljudegenskaper, är brandavskiljande och enkla att leverera till kunder som platta paket till färdiga skräddarsydda innerväggar och undertak, berättar Magnus.

Ny ägare utvecklade konceptet

Den här sandwichkonstruktionen passar en mängd produkter och tillverkas i högsta grad fortfarande. 2016 köpte Part Group med dess vd/ägare Anton Lundholm Isolamin.

– Anton är en ingenjör och uppfinnare och ville implementera lite nya saker. I vårt nya systerföretag Part Construction i Kalix sex mil härifrån tillverkar de redan färdiga badrumsmoduler som ofta används vid hotellbyggnationer. Nu ville Anton prova att bygga helt färdiga hotellrum.

Blev verklighet med hotell i Uppsala

Magnus berättar vidare hur de började med att bygga Arenahotellet i Uppsala. I den byggnationen användes inte självbärande hotellmoduler, så den bärande konstruktionen fick komplettera modulerna. Resultatet blev utmärkt, men Isolamins ledning ville utveckla konceptet ytterligare.

– Vi fick ett uppdrag att bygga lägenheter i Piteå. Till den byggnationen utvecklade vi självbärande lägenhetsmoduler och kunde ta byggkonceptet ett steg vidare, berättar Magnus.

Nytt stort utvecklingssteg

Men Magnus, Anton och Isolamin ville mer. Projekt XPO är hotellet som växer upp i Arlandastad för att bli en tillbyggnad till Quality Hotel Arlanda XPO och dessutom en viktig del i den nya stora internationella event- och mötesarenan som heter Scandinavian XPO. Till detta projekt utvecklades konceptet ytterligare.

– Faktum är att vi i princip gjorde om allting för att kunna göra en helt komplett modullösning, säger Magnus och fortsätter:

– Allt görs nu i en komplett modul från fabrik. Värme och kyla är inbyggt. Likaså dragning för varmt och kallt vatten. Och ventilation. När en modul monteras så klickas den bara ihop med modulen i våningen under och sedan är all installation klar. Väldigt effektivt och tidsbesparande i byggnationen.

Timelapse-film visar hela produktionen

Hur denna produktion på Isolamin går till kan ses i en timelapse-film här på sidan. Produktionsgången är i stort följande:

  • I produktionslina 1 tillverkas de kompletta badrummen. Först svetsas stålramarna och sedan gjuts betonggolvet. Alla rör och all el byggs in. De färdigkaklade väggarna byggs upp. Inredning med dusch, handfat, toalett etc monteras.
  • I produktionslina 2 tillverkas varje komplett modul. I stålramarna monteras de kompletta och färdigbesiktigade badrummen och gjuts fast med betong i golvet. Rumsväggarna monteras och tak läggs och listas. Rummet gipsas, spacklas och målas och innergolvet läggs. Fönstersmygar och alla installationer görs i ordning.

207 hotellmoduler

I slutet av produktionslinan transportsäkras de helt kompletta hotellmodulerna för transport till Arlandastad och hotellbyggnationen. Totalt tillverkas här under några månader 207 hotellmoduler, som är skräddarsydda för att skapa hotellets 157 standardrum, 18 tillgänglighetsrum, 18 superiorrum, 8 deluxrum och 2 sviter.

– Vi hade även kunnat ta färdigställandet i modulen ytterligare ett steg och skapa möblering och textilier i en färdig inredning från fabrik. Men i just denna entreprenad fick vi inte det uppdraget, berättar Magnus.

– Trots att denna produktion är ny för oss så går det väldigt bra. Samtidigt lär vi oss mycket inför framtiden. Vi har en ny teknisk lösning som skapar väldigt bra produkter. Med den kan vi som synes göra hotellrum men också färdiga lägenheter. Vi anpassar allt efter kundens och arkitektens direktiv. när denna produktion är klar har vi redan flera hotell och bostäder i pipeline som väntar på att byggas, säger Magnus.

Excellent ur hållbarhetssynpunkt

En annan viktig fördel med Isolamins fabriksproduktion av hotell och bostäder är miljöfrågan. Ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv lever denna byggnation upp till certifieringsstandarden BREEAM Excellent, vilket innebär att den sammanlagda miljöprestandan är mycket god.

– I den här hållbarhetsklassifieringen ingår allt från inköp till färdigbyggd fastighet. Naturpåverkan blir väldigt låg med att ha all produktion, styrning och kontroll på ett ställe. Den påverkan transporten innebär härifrån Överkalix till byggplatsen är i slutändan väldigt marginell i det stora hela. Att vi lever upp till så högt ställda miljökrav var också en förutsättning när beställaren valde oss som byggentreprenör av hotellet, säger Magnus.

Även de blivande hotellgästerna på Quality Hotel Arlanda XPO kommer kunna glädjas över ett extremt modernt hotell som är skapat med och för hållbarhet.

Dela

Tre kompletta hotellrum om dagen tillverkas i Isolamins fabrik i Överkalix där industribyggnation med modulteknik ett steg längre.

Tre kompletta hotellrum om dagen tillverkas i Isolamins fabrik i Överkalix för att sedan monteras i den effektiva byggnationen i Arlandastad.

Tre kompletta hotellrum om dagen tillverkas i Isolamins fabrik i Överkalix där industribyggnation med modulteknik ett steg längre.

Två parallella produktionslinjer, en för att göra helt färdiga badrum och en för byggandet av de kompletta hotellrumsmodulerna där badrummen har monterats in i modulen.

Helkaklade väggar monteras i badrumsmodulen.

Helkaklade väggar monteras i badrumsmodulen.

Badrummen görs helt färdiga på fabriken i Överkalix.

Badrummen görs helt färdiga på fabriken i Överkalix.

I mars 2020 besökte Kronprinsessan Victoria och prins Daniel Isolamins fabrik i Överkalix, här tillsammans med PartGroups VD Anton Lundholm (till vänster) och Isolamins platschef Magnus Hansson (till höger). Det blev tillfälle för en fabriksrundvandring där finbesöket bland annat kikade på de moduler som Isolamin just nu producerar till hotellprojekt XPO i Arlandastad.

I mars 2020 besökte Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Isolamins fabrik i Överkalix, här tillsammans med PartGroups VD Anton Lundholm (till vänster) och Isolamins platschef Magnus Hansson (till höger). Det blev tillfälle för en fabriksrundvandring där finbesöket bland annat kikade på de moduler som Isolamin just nu producerar till hotellprojekt XPO i Arlandastad.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!