Hel sjukhusbyggnad på två dagar

Bakom ett problemfritt modulmontage i Hudiksvall ligger många månaders arbete

Se filmen när en hel sjukhusbyggnad på tre våningar monteras upp i Hudiksvall och gör plats för över 1.000 kvadratmeter yta för modern sjukhusvård.

Tidigt på morgonen den första dagen i september 2020 inleddes montaget av nya byggnaden på Hudiksvalls sjukhus. På blott två dagar monteras här 24 specialanpassade moduler på en ganska trång yta, en tidigare parkeringsplats, och skapar en tre våningar hög modulbyggnad på över 1.000 kvadratmeter.

– Ja, det är extremt trångt här. Men tack vare ett väldigt bra samarbete med sjukhuset och alla leverantörer så går det smidigt och helt enligt plan, kommenterade platschef Kent-Ola Björklund från Moelven medan montaget pågick som bäst.

Samarbete PCS Modulsystem och Moelven

Modulbyggnaden som skapas är resultat av ett djupgående samarbete mellan PCS Modulsystem och Moelven.

– Vi har i princip levt i symbios i snart 25 år. Vi står för uppdraget medan Moelven tillverkar och levererar modulerna och i vissa fall som detta även monterar och sköter logistiken med underleverantörer. Tillsammans står vi för en mycket bred kompetens, kan hjälpa kunderna att undvika alla fallgropar och se till att de får ändamålsenliga lokaler till rätt pris och utan bekymmer, säger Per-Olof Ekberg, vd på PCS Modulsystem.

Inflyttning redan i november

När klockan och solens höjd talar om att kvällen är kommen dag 2 monteras den sista av de 15 takkassetterna och den tre våningar höga sjukhusbyggnaden står på plats. Därefter återstår färdigställande in- och utvändigt fram till inflyttning i november.

– Man ska komma ihåg att själva etablering under två dagar bara är en liten del i projektet. Såväl upphandlingen som planläggningen är ju det arbete som lägger hela grunden. Jag har många års erfarenhet av denna typ av processer och måste säga att sjukhusets fastighetsansvariga Malin Wiklund har varit väldigt konstruktiv att arbeta med, engagerad och saklig. Det har gjort att hela projektprocessen löpt väldigt smidigt, säger Per-Olof.

Avancerade installationer i byggnaden

– Den här modulbyggnationen är väldigt speciell eftersom det är sjukhus där BB, barnavdelningen och neonatalen ska ha vårdande behandlingar i varsin våning. Så i färdigställande ingår nu att få alla installationer av gas, el, larm, fiber, VVS, sprinkler och kommunikationssystem för lås på plats, berättar Kent-Ola.

Eftersom varje våning är en egen vårdavdelning är också varje våning en separat brandcell som ska klara de höga krav som ställs i en sjukhusbyggnad.

– Det betyder att varje separat avdelning förbinds på respektive plan med sjukhuset och nyttjar de hissar och trapphus som finns där. Vi ansluter därför nya byggnaden direkt till bottenplan i gamla byggnaden och bygger nya anslutande slussar i de två övre planen, säger Kent-Ola.

Dela

Kent-Ola Björklund är platschef för hela etableringen av den tillfälliga modulbyggnad som löser ett akut lokalproblem på Hudiksvalls sjukhus.

Kent-Ola Björklund är platschef för hela etableringen av den tillfälliga modulbyggnad som löser ett akut lokalproblem på Hudiksvalls sjukhus.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!