”PCS förstår förskolornas behov”

”Ingen ser det här som en tillfällig lokal. Det är vår förskola Vågen, ett jättefint hus.”

– PCS har ju satt upp många förskolor. De förstår verksamheten och kan våra behov. Och när vi hade lite mer specifika önskemål, som t ex att ersätta garderober med nya smala skåp för vilmadrasser, så var det inga problem. Hela projektet, från de första planerna fram till inflyttning, har varit väldigt smidigt, enkelt och lättsamt.

Rosie Hamlin har varit förskolelärare sedan 1974 och arbetar nu som administratör för Hornsbergs förskoleområde inom Kungsholmens stadsdel, Stockholm. Vi träffar Rosie på hennes nya arbetsplats på förskolan Vågen vid Kristinebergs slott.

– Här är väldigt rymligt och fint. Det märks att kvaliteten på det vi kallar paviljonger är väldigt hög idag. Ingen här tänker på att det är en tillfällig lokal som är byggd med flyttbara moduler. Vi tänker bara på det som vår förskola Vågen, en jättefint hus, säger Rosie.

Ser till verksamhetens behov

Vi ber Rosie berätta mer om hur en fungerande förskolelokal skapas och om hennes roll i processen.

– Som administratör fungerar jag som kontaktperson mellan lokalleverantören PCS Modulsystem och stadsdelens ansvarige beställare, lokalintendent Hans Vesterberg. I praktiken innebär det att jag representerar verksamheten.

Barnsäkerhet och arbetsmiljö

Rosie ger lite mer konkreta exempel:

– Det ställs många krav på barnsäkerhets- och arbetsmiljöfrågor. Det är till exempel viktigt att dörrarna har fixhandtag, sådan som kan låsas upptill, eller att vi har grindar på rätt ställen. Personalen har önskemål om hur saker och ting står, att de är klokt placerade så att det inte blir för mycket lyft.

– En annan viktig del är hur köket ska se ut. All mat lagas här av en heltidskock och så tycker jag det ska vara. För köksutrustningen finns en plan som ska uppfylla gällande EG-direktiv och det arbetet sköter PCS i samarbete med deras konsulter. Vi får ritningar om hur det ska se ut. Dessutom får vi ha egna önskemål. Vi tyckte t ex att det var för ont om hyllor och kunde då få fler, säger Rosie.

– Men det finns alltid saker som vi inte tänkte på i ritningsstadiet. En del löser PCS ändå med sin smidighet och flexibilitet, andra saker kanske kostar för mycket. Vi har ju en begränsad budget och då får vi hitta en annan lösning, säger Rosie.

Allt flyttades in på en dag

Sista veckan i september lyftes de första modulerna på plats. Den 25 november 2013 stod Förskolan Vågen klar för inflyttning. När vi frågar Rosie hur många veckor de fick på sig skrattar hon.

– Vi flyttade in allt på en dag. Vi hade tre avdelningar från andra förskolor som flyttades över hit, den fjärde startades helt ny. Personalen kom hit och installerade sig själva och alla saker under en dag och då ställde föräldrarna upp och hade barnen hemma. Nästa dag kom alla barn och då skulle allt fungera, berättar Rosie.

Med tanke på att personalen fanns på andra arbetsplatser under projektstadiet, förstår man hur viktigt det är att alla parter samarbetar och att leveranser av inventarier och material har fungerat. Och det som fattades kunde snabbt ordnas upp. Personalen upptäckte t ex att en grind saknades, men det ordnade PCS.

– Det gick faktiskt förvånansvärt bra. Det stora arbetet blir ju för pedagoger och kock att forma en trivsam, trygg och kreativ miljö som är formad för den barngrupp man har. Naturligtvis fungerar inte allt till hundra procent från dag ett. Men tack för smidig och kompetent personal har barnen fått en utmärkt förskolemiljö från start.

Allt klart även utomhus

En osäkerhetsfaktor var också utomhusmiljön.

– Men vi hade tur. Det blev inga frostgrader och vår gård kunde göras färdig i tid av PCS till inflyttning, säger Rosie.

Förskolan Vågen ligger nu invid Kristinebergs slott och idrottsplats. Och kanske framförallt med den fina allmänna lekparken invid sig, som populärt kallas Uggleparken. Därför har även Vågen fått ekollon mm på sin lekplats i samma fina design som de fantasifulla byggnationerna i intilliggande parken.

En känsla av kvalitet

Vi ber Rosie summera hela samarbetet och resultatet:

– Det har varit väldigt smidigt och lättsamt. PCS är lyhörda för det man säger. Det är så viktigt att kunna samarbeta, inte minst att när det finns barn på plats.

– I vårt förskoleområde har vi nu två hyrda, tillfälliga paviljonger – denna samt Hagen vid Mariedalsvägen som båda är uppförda av PCS. Dessutom fem permanenta förskolor. För oss som arbetar här är det ingen skillnad. Kvaliteten, ventilationen och värme – allt känns väldigt bra. Känslan är att det är fina hus, där vi administratörer, pedagoger, barn och deras föräldrar trivs.

Se hur förskolan skapas från ritbordet till färdig lokal.

Dela

Se filmen hur PCS under en höstvecka byggde förskolan Vågen med plats för fyra avdelningar.
– PCS har ju satt upp många förskolor. De förstår verksamheten och kan våra behov, säger Rosie Hamlin, på Kungsholmens stadsdel, Stockholm.

Rosie Hamlin i de ljusa och rymliga personal- och arbetsrummen i nya förskolan Vågen.

– PCS har ju satt upp många förskolor. De förstår verksamheten och kan våra behov, säger Rosie Hamlin, på Kungsholmens stadsdel, Stockholm.

Förskolan Vågen smälter in i miljön vid Kristinebergs IP och slott. Rosie visar de fina ekollonen i lekparken.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!