Bullerbyn fick en röd paviljong

De estetiska kraven var det svåra i modulprojektet

– Det svåra i projektet var just att i denna gulliga kyrkby kunna tillmötesgå de estetiska kraven i projektet, säger Tomas Domberg, som är konsult till Västerås och ansvarig extern projektledare i Romfartunaprojektet.

Estetiskt arbete

– Kommundelen kunde inte lova att de hade barnunderlag för förskolan i mer än fem år. Därmed kunde alternativet att bygga permanent uteslutas, lösningen blev istället en tillfällig paviljong. Och paviljonger rimmar ofta illa för en estet. Därför tog det ganska lång tid innan vi hittade en utvändig form som kunde godkännas, berättar Tomas.

Det fanns en given yta för etableringen. Även storleken var specificerad, 550 kvadratmeter för att kunna rymma 45-50 barn.

– Sedan kan ju modulerna ställas lite olika. Ett plan eller två? I vinkel? Lösningen blev ett plan med tre avdelningar i linje, främst för att det var förskoleverksamhetens önskemål för att bättre hålla ihop avdelningarna. Byggnaden får sedan en rödfärgad fasad för att passa in i omgivningen, säger Tomas.

Ramavtal med Västerås stad

Eftersom Västerås stad nyligen har tecknat ramavtal med PCS Modulsystem om etableringar av tillfälliga skolor och förskolor, så var också leverantören given.

– Jag har lång branscherfarenhet, men har bara varit med i ett fåtal modulprojekt. Men det som fick mig att ställa upp på detta projekt var just att det var PCS som skötte etableringen. Jag har en väldig positiv bild av PCS. De är rappa och har en saklig kommunikation. Allt är enkelt och rakt. Och de har en hög kom-petens inom sitt område.

Omfattande markarbete

Projektet har inneburit ett omfattande och ganska svårt markarbete för att förskolan ska passa in i omgivningen.

– Men med lösningsorienterade samarbetspartners har det gått bra att hitta en lösning, säger Tomas.

1 oktober 2017 sker inflyttningen för förskoleverksamheten i Skultuna kommundel. Då kommer tre avdelningar med pedagoger och barn flytta in i en helt ny, tillfällig förskola. Etablerad med marknadens ledande kvalitetsmoduler PCS Comfort, allt för att ge en så tyst och bra förskolemiljö till barn och personal som är möjligt i en tillfällig lokal.

Nöjd kommundirektör

I lokaltidningen VLT kan man också läsa att kommundirektören i Skultuna, Tobias Åsell, är nöjd med att alla förskolebarn och skolbarn nu får plats i Romfartuna skola och den nya förskole-paviljongen:

– Vi är jätteglada! Det har gått fort, vi fick bygglov på senvåren. Markarbetet satte igång i början på juni, säger har till VLT.

Läs hela artikeln i VLT här »

Se hur den färdiga förskolan i Romfartuna blev >>

Dela

Tomas Domberg, konsult åt Västerås kommun, kontrollerar när Romfartuna får en tillfälliga förskola, en röd paviljong av moduler från PCS Modulsystem.

Tomas Domberg, konsult åt Västerås kommun, kontrollerar när Romfartuna får en tillfälliga förskola, en röd paviljong av moduler från PCS Modulsystem.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!