Demontering av sjukhuset

Nu flyttas Löwenströmskas vårdlokal till Malmö

Den tillfälliga vårdlokalen har slutfört sitt uppdrag. Löwenströmska sjukhus i norra Stockholmsregionen har kunnat bedriva sin goda vård i en temporär modulbyggnad. Nu har huvudbyggnaden renoverats och patienterna kan flyttas tillbaka.

I snart tre år har de 96 modulerna från PCS Modulsystem skapat en temporär geriatrisk avdelning med 36 moderna och högkvalitativa vårdrum på Löwenströmska sjukhus. När nu denna del av sjukhusets renovering är färdigställd kan det tillfälliga sjukhuset demonteras, moduler köras iväg och marken återställas.

Modulerna till Malmö Universitetssjukhus

Merparten av modulerna kommer transporteras till Malmö Universitetssjukhus, NSM, för att lösa de tillfälliga lokalbehov som finns där. 66 moduler av de 96 som har hyrts ut tillfälligt till Löwenströmska, kommer återanvändas och skapa en fin, tillfälliga vårdavdelning när sjukhuset i Malmö renoverar.

Demontering ingår i konceptet vid hyra av tillfälliga lokaler skapade med självbärande rentalmoduler från PCS Modulsystem. Vid hyrestiden slut, flyttas alltid alla moduler bort och all mark återställs.

Vid Löwenströmska sjukhus har demonteringen redan pågått en månad innan den första takdelen och första modulen kan lyftas bort och själva moduldemontaget inleds. Först har alla täckbräder och allt annat som är fäst mellan varje modul tagits bort. Likaså trappor, slussar etc. Invändigt har alla installationer som el, vatten, ventilation och gas tagits bort och viss inredning som är kvar har säkrats fast före vidare transport.

Demontering med hög säkerhet

När nu dagen är inne för att första modulerna ska lyftas bort, är också projektledarna Sandra Lindroos och Suvad Avdic på plats och gör skyddsrond.

– Av säkerhetsskäl gör vi skyddsronder kontinuerligt för att säkerställa att alla följer skyddsregler för att minimera riskerna. En demontering är alltid rent säkerhetsmässigt en svårare operation än själva modulmontaget, berättar Sandra och Suvad.

Vi ser och hör hur det förs noggranna diskussioner om säkerhetslinor, ställning med skyddsräcke och mycket annat.

– Självklart kan vissa säkerhetsåtgärder göra själva arbetet med demonteringen långsammare, men då får det självklart göra det. Det är väldigt viktigt att utföra det här med största möjliga säkerhet, säger Sandra.

Flera månaders demonteringsarbete

Vi följer när de första takdelarna lyfts av och den första modulen kommer loss och kan lyftas ned (se filmen ovan). Processen var då i full gång och kommer pågå hela maj och juni ut. De 66 moduler som ska till Skåne kommer mellanlanda på en förvaring halvvägs ned till Malmö för genomgång, målning och vissa anpassningar efter nye kundens önskemål och behov. De övriga 30 modulerna är när detta skrivs fortfarande oklart vilken landsända och vilka lokalbehov de ska fylla.

Mer om tillfällig vårdlokal att hyra >>

Dela

Vårdlokal att hyra, Löwenströmska sjukhuset är ett sådant exempel

Löwenströmska sjukhuset inledde demonteringen av modulerna till den tillfälliga vårdlokalen i maj 2017.

Vårdlokal att hyra från PCS Modulsystem genomgår alltid kvalitetskontroll både på montage och på moduldemonteringen, som här vid Löwenströmska

Kvalitetskontroll av Sandra Lindroos och Suvad Avdic från PCS Modulsystem på moduldemonteringen vid Löwenströmska sjukhus.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!