John Ekberg, ny projektledare på PCS Modulsystem.

Möt PCS:s nya projektledare

John lockas av både närheten och helhetsansvaret

– Det känns väldigt roligt att komma in som projektledare och få ansvar för hela kedjan, från förfrågningsunderlag till överlämning av en färdigbesiktigad lokal, säger John Ekberg, nyanställd på PCS Modulsystem.

Vi träffar John på han nya arbetsplats i slakthusområdet vid Globen, Stockholm. Men helt nytt för honom är det inte.

– Jag praktiserade här på PCS några somrar medan jag pluggade till byggnadsingenjör på KTH 2005-08. Då fick jag mer vara hjälpreda. Trevligt att komma tillbaka och få ta ett betydligt större ansvar nu, säger John.

Suga upp kunskap

John beskriver lite hur han ser på sin nya roll på PCS och samarbetet med de övriga.

– Peo och Gert har ju full koll på allt här. De är ju något av mentorer för alla här, det är en utmaning är att få ur dem så mycket det bara går och suga upp all kunskap.

– Sedan är det flera här på kontoret som har sin specialitet, och vi är alla beroende av varandras kompetenser. Så det blir att man jobbar väldigt nära de flesta på kontoret, även om jag samtidigt kommer ha ett mer självständigt ansvar för mina uppdrag jämfört med det jag är van vid från större organisationer.

Broar och vägar

John har mest jobbat med broar och vägar sedan examen 2008, trots att hans utbildning var byggteknik och –design. Arbetsgivarna har varit stora, Svevia till 2012 och därefter Trafikverket med ett av delprojekten i Förbifart Stockholm.

– Broar kan vara bara praktiska, eller mer spektakulära. Det finns enkla konstruktioner där man ofta inte ens vet att det är en bro under vägen. Det har varit många väldigt intressanta och lärorika jobb. Men mycket av tiden där ägnas till möten och åter möten. Jag ser fram emot att arbeta inom en mindre organisation med snabbare processer. Där det inte krävs informationsmöten för att kunna ställa en fråga, och att svaren inte måste informeras till ytterligare tio andra, säger John.

Variation och snabbhet

Variationen i arbetssysslor, möjligheten att få ägna sig åt många nya saker och att snabbare behöva finna en lösning på problem som dyker upp är saker som också lockar John. Kan han dessutom bidra till att skapa bestående förbättringar på återkommande problem blir han mycket nöjd.

– Det jag tror att jag har med mig från Trafikverket är ordning och reda. Det är en lockande utmaning att skapa en väl fungerande planering. Mycket av jobbet är logistik. När saker ska ske, vem som ska vara där då och vad behöver vara på plats. Och att vara beredd på att det alltid händer något som man inte kunde veta. Även flexibilitet kräver planering, plus en portion snabba beslut, säger John.

3D-teknik

Vi pratar lite om intressen, och det är knappast någon tillfällighet att John hamnat inom hus- och byggsektorn.

– Jag har alltid tyckt det varit kul att bygga saker. Ganska lätt snöar jag in på något tekniskt område. Just nu är jag fascinerad av 3D-skrivare, att försöka skapa modeller i olika program och sedan skriva ut färdiga prylar.

John visar bilder på en Formel 1-bil i modellskala. Han skapar del för del, skriver ut dem och bygger samman dem. Vi skrattar lite, modellbitarna blir nästan som moduler som sätts samman till en helhet.

Det verkar som projektledare för modulsystem är rätt plats för John.

Dela

Är du intresserad av att som John arbeta som projektledare eller annat på PCS Modulsystem? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!