Nya skolan klarar alla ljudkrav

PCS Comfort skapar tystare modulpaviljonger

Utvecklingsarbetet med de nya tysta modulerna fortsätter. Nu är en ny ljudmätning genomförd, på den första skolan som etablerades med PCS Comfort.

– Ljudmätningen visar att vi är på rätt väg. Den nyetablerade skolan i Lidköping klarar alla de ljudkrav som gäller idag. Mätningen lär oss också hur vi ytterligare ska förbättra konstruktionen i den fortsatta utvecklingen av vår tysta modulserie PCS Comfort, säger Gert Hedström, ansvarig för utvecklingsarbetet på PCS Modulsystem.

Speciell mätutrustning

Ljudmätningen genomfördes en oktoberdag i den nyetablerade Lidåkersskolan av akustiker Boris Lukic från oberoende konsultfirman Tyréns. Med sig hade han sin mycket speciella mätutrustning, en högtalarkub, eller ”rundstrålande högtalare” som sprider rosa brus, en förstärkare och en stegljudsmaskin, s.k. ”tapping machine”.

I de första mätningarna brusade Boris av rummet med rosa brus. Rosa brus har jämn fördelning av energi i alla oktavband.

I handen höll Boris en bullermätare som lagrade alla mätningar. Samma mätare används för såväl brusmätning som stegljud.

Från korridor till klassrum

Under mätningen flyttade Boris runt utrustningen i lokalerna. I klassrummet togs mätvärden från stegljud i korridorens olika delar och vise versa.

Boris kollar även om ”ljudläckaget” finns. Direktljud kommer ibland från otäta dörrisoleringar. När det gäller stegljud och annat stomljud så är underliggande träbalkar i golvet den klart vanligaste transportvägen av ljud för den här typen av modulkonstruktioner.

– Resultatet är klart godkänt. Det visar att den här skolpaviljongen är en bra modulkonstruktion som uppfyller ljudkraven. Vår extra mätning med ytterligare ljudisolering och golvskiva indikerar hur det går att nå ännu lägre ljudnivåer för stegljud, säger Boris Lukic.

Läs mer om PCS Comfort >>

Se filmen om hur ljudmätningen av en skola går till.

Dela

Ny ljudmätning är genomförd på den första skolan som etablerades med PCS Comfort. Den visar att modulerna klarar alla ljudkrav.

Ny ljudmätning är genomförd av akustiker Boris Lukic på den första skolan som etablerades med PCS Comfort. Den visar att modulerna klarar alla ljudkrav.

Är du intresserad av det här projektet? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!