­Part Group + PCS Modulsystem = Sant

Modulbyggaren från Kalix köper specialisten på modullokaluthyrning

Part Group har breddat sin framgångsrika industrigrupp inom modulbyggsektorn med att köpa en majoritetspost i PCS Modulsystem AB, ett tjänsteföretag specialiserat på uthyrning av modullokaler. Samtidigt har PCS Modulsystem fått en ny kapitalstark ägare som öppnar många nya möjligheter.

En investering…

– I första hand ser vi detta som en ren investering. Part Group går bra, vi växer hela tiden organiskt och inviger denna vecka nya försäljnings- och utställningslokaler i Arlandastad. Men vi söker också bra placeringar, berättar koncernens VD Anton Lundholm och fortsätter:

– Vi hade faktiskt börjat titta mer noggrant på just moduluthyrningsbranschen två månader innan vi fick information om att PCS Modulsystem sökte ny ägare. Det kändes nästan som det var meningen. PCS Modulsystem är ett mycket välskött, växande och framgångsrikt företag inom sin speciella uthyrningsnisch. Tanken är att de fortsätter som förut med att utveckla sin verksamhet med företagets grundare Per-Olof Ekberg kvar som VD och delägare.

…med synergimöjligheter

– Självklart hoppas vi också med tiden utveckla gemensamma synergieffekter med detta företagsköp. Part Group är ett tillverkande industriföretag inom byggsektorn med moduler för badrum, kök och mycket mer. I veckan kan vi också visa upp vår första färdiga bostadsmodul på 22 kvadratmeter och vi invigde nyligen ett helt hotell i Uppsala, som vi byggt med vårt egna modulkoncept, säger Anton Lundholm.

PCS Modulsystem har varit specialiserat på rentalmoduler till tillfälliga lokaler sedan starten 1993. Detta för att lösa beställarens akuta behov av mer yta på ett snabbt och smidigt sätt, alltid med hög kvalitet och hundra procent kundanpassning till verksamheten. Något som möjliggjorts av att PCS förfogar över hela kedjan. Från projektering, konstruktion, tillverkning i fabrik av  egendesignade moduler, montering, byggnadsentreprenad och till drift av den uthyrda lokalen.

Förutsättningar för tillväxt

Vi vänder oss till PCS Modulsystems VD Per-Olof Ekberg och hur han ser på affären.

– Jag är naturligtvis mycket nöjd med att vi har fått Part Group som ny majoritetsägare. Vi är ju ett specialiserat uthyrningsföretag och kommer fortsätta driva det som idag. Men med Part Groups kapital i ryggen får vi helt nya möjligheter att investera i ökad tillväxt av vårt modulutbud. Dessutom kommer deras innovativa industriproduktion av olika modullösningar säkert kunna medföra nya möjligheter för oss att utvecklas, säger Per-Olof Ekberg och lägger till:

– Vi inom PCS Modulsystem har ju också alltid varit något av innovatörer vad gäller modulkonstruktioner för flyttbara lokaler med hög kvalitet. När vi i början av 2000-talet lanserade PCS Classic med självbärande väggkonstruktion så satte det en ny standard för moduler till tillfälliga kontor, skolor, förskolor mm. När vi 2015 lanserade nya modulserien PCS Comfort, innebar den en helt ny ljudkomfort för modullokaler byggda med trästommar.

Part – en norrbottnisk saga

Part Group är en industrikoncern med ursprung i Kalix i Norrbotten, där fortfarande den huvudsakliga verksamheten och produktionen är förlagd. Bakom Part Group står familjeföretaget Concentus som ägare, som nu har köpt 60 procent i PCS Modulsystem AB med option att om tre år köpa resterande 40 procent av PCS Modulsystems Per-Olof Ekberg.

Part Group drivs idag av tredje generationens Lundholm med Anton i förnamn. Farfar Bertil Lundholm hade en byasåg uppe i Kalix och byggde en del garage och sommarstugor. Bertils son Nils Lundholm utvecklade verksamheten med husbyggen och kom på en metod att tillverka typiska norrbottenlängor på ett effektivt sätt. Verksamheten gick utmärkt fram till krisens år i början av 1990-talet, då husmarknaden närmast dog. Trots krisen lyckades de t.o.m. sälja trähus till Spanien och fick med stora ansträngningar bolaget att överleva. Då, när krav ställdes att bygga ett nytt badrum med kakel på tre veckor i ett hus med trästommar, kläcktes idén som blev fundamentet för Part Group. Med en stor portion klurighet och innovationsförmåga skapade de en färdig badrumsmodul med stålkassettväggar och betonggolv. Den kunde lyftas på plats, inklusive installerad toastol och allt, och vips klarade de tidsmarginalen.

Med badrumsmodulen som grund har Part Group vuxit rejält. Idag byggs knappt ett enda badrum i nya hotell på plats, de levereras färdiga. Så också i fler och fler bostadsproduktioner.

Från 1990-talets början fram till idag har Part Group vuxit och hade fram till denna vecka fem bolag inom koncernen och 450 anställda, varav 300 uppe i Kalix. De fem bolagen är Part Construction AB, PreBad AB, Space Interiör AB, Isolamin AB samt PreEnergi AB.

Nu är gruppen utökad med ytterligare ett företag, PCS Modulsystem AB.

Under försäljningsprocessen har Livingstone varit exklusiv finansiell rådgivare till PCS.

Dela

Ny majoritetsägare i PCS Modulsystem_Anton Lundholm_PartGroup-

Ny majoritetsägare i PCS Modulsystem – Anton Lundholm i industrikoncernen PartGroup. Här vid en komplett badrumsmodul, innovationen som ligger till grund för Kalixföretagets framgångar.

Är du intresserad av denna affär, nya majoritetsägaren Part Group eller av PCS Modulsystems nya förutsättningar? Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi gärna av oss och berättar mer för dig.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!

DIREKTKONTAKT