”Baracken” blev ett smycke

Nyckelviksskolan löste tillfällig lokalbrist med moduler

Idag talar man på Nyckelviksskolan om sin nya paviljong som ett smycke, mitt bland de ståtliga paradvillorna i tjusiga Torsvik på Lidingö. Men när idén om att skapa en tillfällig utbildningslokal med moduler presenterades för grannarna för mindre än ett år sedan var tongångarna annorlunda.

– Innan vi ens hade hunnit börja informationsmötet höjde en man rösten och talade om hemska ”baracker” och drog hela fördomspaketet om vad det skulle föra med sig. Samma granne sände faktiskt ett mejl för några veckor sedan och skrev att allt blev mycket bättre än han hade trott och hur fint nya lokalen flyter in i grannskapet, berättar Ronnie Wendelius, fastighetsansvarig på Nyckelviksskolan.

Utbildning med högt renommé

Nyckelviksskolan har funnits i 60 år och har högt renommé för sina högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, design och arkitektur. Skolan ligger mycket fint på en grönskande kulle och utbildningarna bedrivs i äldre, vackra hus. När skolan insåg att många lokaler börjar bli opraktiska och utnyttjande inte är kostnadseffektivt så inleddes ett omfattande arbete med hur hela moderniseringen av skollokalerna skulle genomföras.

– Vi tog tidigt hjälp av en fastighetskonsultfirma och arkitekt Ingrid Gremo, vi genomförde intervjuer med lärarna, prövade en mängd alternativ, inklusive tanken att flytta eller finna extra lokaler på andra platser. Men vi kom fram till att skolan i hög grad också är platsen där vi är. Vi sålde en gammal och 700 kvadrat stor fastighet i planläggningen för en mer modern och permanent lösning. Till sist insåg vi att bästa tillfälliga lösningen var en paviljong här på tomten, i väntan på att ny detaljplan hunnit arbetas fram, säger Ronnie.

Samarbete PCS och arkitekt

PCS Modulsystem var den offertgivare som vann Nyckelviksskolans förtroende.

– I samarbete mellan Peo, Gert och Suvad på PCS och vår arkitekt har rum, interiör, extern design med spaljéer och färgsättning samt hela konstruktionen av de fem modulerna vuxit fram på ett mycket bra sätt. Hela vägen fram till leverans, montage i somras på en förmiddag och jobbet med markarbetet gick galant. Snabbt och smidigt växte nya lokalen för våra keramikutbildningar inför höstterminen fram, säger Ronnie.

– Jag kallar den paviljongen, för att den är tillfällig och är som ett litet smycke här på tomten. Men de andra på skolan säger kort och gott Keramiken, för att allt som rör våra keramikutbildningar är samlat här.

Specialanpassat för ugn, färg etc

Keramik, ugnar, färgsprutor, estetik etc – det betyder också att mycket har specialanpassats för skolans behov.

– Absolut. Där ugnarna står är golvbjälklaget förstärkt, väggarna är klädda med brandskyddssäkra skivor, ventilationen är extra dimensionerad, vi har dragskåp för all färghantering vid emaljering, förstärkta väggar för att kunna sätta hyllor överallt och vi har även installerat automatlarm för extra säkerhet skull, berättar Ronnie och fortsätter:

– Trots att det här är en tillfällig lösning i maximalt fem år, så har inget sparats för utbildningens kvalitet. Alla moderniteter finns. Och jag som arbetat med fastigheter i 25 år är imponerad av byggkvaliteten, vår paviljong står sig bra i alla jämförelser med andra nya byggnader.

Dyrt men kostnadseffektivt

Hur blir den här lokallösningen rent ekonomiskt för er?

– Kvadratmeterpriset för en tillfällig lokal med denna kvalitet är ju högt. Men vi vinner så mycket på att få skräddarsydda och därmed kostnadseffektiva lokalytor. Keramiken har idag färre kvadratmeter, men ändå betydligt rymligare lokaler för sin verksamhet. Skolan tjänar också på att alla är kvar på en plats. Dessutom var de externa alternativen också förenade med höga kostnader. Så sammantaget är vi mycket nöjda, säger Ronnie.

…och energisnålt

Det har visat sig att driftskostnaderna med den moderna luftvärmeanläggningen samt återvinning av ventilationsvärmen är mycket låga.

– Den elförbrukning vi hade innan denna lokal togs i bruk har knappt förändrats. Energikostnaden är än så länge försvinnande liten. Ska bli intressant att se hur det blir i vinter, säger Ronnie.

Se mer av den färdiga konsthantverkskolan » 

Dela

Den modulbyggda paviljongen har blivit ett smycke enligt lokalansvarige Ronnie Wendelius på konsthantverkskolan Nyckelviksskolan på Lidingö.

Den modulbyggda paviljongen har blivit ett smycke på konsthantverkskolan Nyckelviksskolan på Lidingö enligt lokalansvarige Ronnie Wendelius.

Den modulbyggda paviljongen har blivit ett smycke på konsthantverkskolan Nyckelviksskolan på Lidingö

Skapandet är i full fart på nya Keramiken. Nyckelviksskolan har högt renommé för sina högskoleförberedande utbildningar i konst, konsthantverk, design och arkitektur.

Vill du komma i kontakt med oss, klicka här!